DMR rádió

Mi a DMR?

A DMR (Digital Mobile Radio) egy digitális szabvány az ipari rádiózásban, amelyet az ETSI (European Telecommunications Standards Institue) 2006-ban tett a jelenlegi formájában publikussá. A szabvány lehetővé teszi különböző gyártók készülékeinek azonos hálózaton történő működtetését. A DMR képes hang és adatforgalmazásra egyaránt (pl. küldhetünk szöveges üzeneteket is).

A szabvány elsősorban ipari igényekre lett formálva olyan cégek, vállalatok számára akik megbízható rádiós infrastruktúrát szeretnének alkalmazni, viszont az utóbbi időben megkezdődött a rádióamatőr célú felhasználása is. A DMR népszerűsége folyamatosan növekszik a többi digitális technikához (C4FM, D-Star) képesti olcsósága (pl. kínai gyártók olcsó készülékei) és a spektrum effektívebb kihasználtsága miatt.

DMR rádió

A digitális rádiózásról és a DMR-ről

Ha nem vagy képben, hogy mi ez az egész digitális rádiózás, olvasd el a QST magazin erről a témáról íródott cikkét itt! Egy rövid, de átfogó ismertető a DMR rendszerről itt található. Érdemes még elolvasni ezt az (angol nyelvű) összefoglalót, valamint folyamatosan figyelni a ham-dmr.hu fórumát.

Fogalmak

Timeslot (TS): A DMR rendszer az analóghoz hasonlóan 12.5KHz-es csatornákat használ. Az adatátvitel 4FSK, bruttó 9600 bit/s bitrátával. TDMA-t használ, két timeslottal, tehát egy 12.5KHz-es csatornát használva egyszerre két állomás forgalmazhat. Egy timeslotban 2450 bit/s-es hang és 1150 bit/s-es FEC utazik. A hang tömörítését az AMBE+2™ codec végzi. Egy GPS-el felszerelt DMR rádió képes a koordinátáit automatikusan, periodikusan átadni az átjátszónak, ami pedig képes az APRS-IS-be csatornázni azokat, így megjelenhetünk az aprs.fi térképén.

Color code (CC): gyakorlatilag a CTCSS-nek felel meg. Az átjátszók általában 1-es color code-ra vannak állítva, így ha 2-es color code-al sugárzunk, akkor nem fogják tudni vételezni. A CTCSS-hez hasonlóan akkor szoktak egy átjátszónak 1-es helyett más color code-ot beállítani, ha egy másik átjátszóval azonos frekin van és zavarnák egymást. A magyar hálózat átjátszóinak többsége a 8-as color code-ot használja (van átjátszó, amelyik mást, figyeljünk erre).

Zónák: Az egyes DMR csatornákat zónákba soroljuk, ezeket gyakorlatilag más analóg rádiók memory group funkciójának feleltethetjük meg.

Talk group (TG): Minden PTT lenyomás egy hívásnak minősül (függetlenül attól, hogy beszélünk-e, vagy sem). Ha átjátszón forgalmazunk, akkor is “hívnunk kell valakit”. Hívhatunk egyedi DMR azonosítót, vagy talk groupot. Privát beszélgetést folytatni átjátszón keresztül azonban nem illik! Szimplexben az egyértelműség kedvéért a TG9-et használd. A timeslot információ nem továbbítódik szimplexben, tehát mindegy, hogy milyen timeslot van beállítva a rádiódon.

A magyar DMR hálózatban a reflektorok, talk groupok kiosztását a hálózat aloldalon találhatod meg.

RX group list: Minden csatornához beállíthatunk a rádiónkban Rx Group Listet. Ebbe kell azokat a talk groupokat belerakni, akiket vételezni szeretnénk az adott csatornán állva. Pl. ha belerakjuk az Rx Group Listünkbe a 2163-as talkgroupot, és ezt az Rx Group Listet beállítjuk a HG5RUC TS1 TG2161 csatornához, akkor ezen a csatornán állva fogjuk hallani azt, ha valaki a 2163-as talk groupba beszél. Egyébként a rádió nem szólna a 2163-as TG-re menő adásoknál.

GPS revert channel: Az a csatorna, ahova akkor ugrik át egy pillanatra a rádió, amikor a GPS koordináta adatait szeretné felküldeni. Ha pl. szimplexben forgalmazunk, de szeretnénk, hogy ezesetben is felmenjenek APRS-re a GPS koordinátáink, állítsunk be GPS revert channelt a szimplex csatornánkhoz.

RRS/ARS: Radio Registration Protocol, arra használhatjuk, hogy a GPS pozíciónkat feltöltsük az átjátszón keresztül az APRS-IS rendszerbe. Ahhoz, hogy ez megtörténjen, be kell állítanunk a CPS-ben az RRS ID-t, ami minden esetben 5057 (privát hívással).

Azt, hogy milyen ikonnal jelenünk meg az APRS térképen, a BrandMeister Selfcare Ham DMR menüpontjában lehet beállítani, regisztrálást követően.

Reflektor: Felcsatlakoztatható átjátszók csoportja. Minden reflektor egy 4 számjegyű azonosítóval rendelkezik, amire ha a TS2-n privát hívást indítunk, felcsatlakozik, viszont úgy is marad 5 percig, vagy amíg le nem csatlakoztatjuk a 4000-es reflektor azonosító privát hívásával. A felcsatlakoztatott reflektor bejövő forgalma automatikusan a TS2 9-es talk groupra kerül, a 9-es talk group kimenő forgalma pedig a reflektorra. A BrandMeister hálózaton minden reflektor egy talkgrouphoz van rendelve, tehát mindegy, hogy a reflektorra, vagy a hozzá tartozó talkgroupra beszélünk, mindkettőn ugyanaz fog szólni. Ha az 5000-es reflektorra indítunk privát hívást, akkor egy hang be fogja mondani a timeslot 2 talk group 9-en, hogy van-e jelenleg felcsatlakoztatott reflektor.

Hogy kezdj neki?

  1. Vásárolj egy kompatibilis készüléket
  2. Regisztrálj egy DMR azonosítót magadnak (ez egy szám, ami a hívójeledhez fog tartozni)! Ehhez a regisztrációs oldalon fel kell majd töltened egy fotót, amin a rádióamatőr engedélyed van (elég, ha megfogod a kezedbe az engedély kártyát és telefonnal lefotózod). Csak egy azonosítót regisztrálj! Teljesen felesleges többet, mivel a DMR ID a hívójeledet azonosítja, több készüléken is beállíthatod ugyanazt.
  3. Várd meg, amíg élesedik a regisztrációd. Ha sikeres volt, emailt fogsz kapni, illetve megjelenik a hívójeled és a DMR azonosítód a regisztrált DMR felhasználók listájában. Utóbbi 1 napig is eltarthat.
  4. Állítsd be a rádiódon a megfelelő beállításokat a DMR átjátszók használatához (ha nem megy az itt leírtak alapján, kérj segítséget a ham-dmr.hu fórumában!).
  5. Próbálj ellenállomást keresni a hozzád közel eső átjátszón lévő timeslot 1 talk group 216-on!

Használható készülékek

Magyarországon a német és osztrák hálózatokhoz hasonlóan a Hytera-féle DMR verzió terjedt el. A Tier 2-t támogató DMR készülékek (Hytera, Motorola, Puxing, Tyt stb.) biztosan kompatibilisek az itthoni átjátszókkal.

http://ham-dmr.hu

Loading

Verified by MonsterInsights