Vonatkozó szabályok

Amatőr rádiózásra vonatkozó szabályok

A rádióamatőrök tevékenysége nagyon sokrétű lehet, van, aki a technikai háttér iránt érdeklődik, van, aki sporthoz használja a tudást (tájfutás), és van, akit az inspirál, hogy felvegye a kapcsolatot más, távoli földrészen lévő rádióamatőrökkel. Ahhoz, hogy bárki ilyen tevékenységet folytasson, vizsga és engedély szükséges, amit az NMHH-nál lehet letenni és megszerezni. Az amatőr rádiózásra vonatkozó szabályok részletesen az NMHH oldalán tekinthetők meg.

Amatőr rádiózásra vonatkozó szabályok

Erről bővebben itt tájékozódhat: Rádióamatőr engedélyek.

PMR rádiózásra vonatkozó szabályok

http://nmhh.hu/dokumentum/371/pmrpamrradiokberendezeseirevonszabalyozas.pdf

CB rádiózásra vonatkozó szabályok

CB rádiózásra vonatkozó szabályok

A PR27 (PR: Personal Radio, magyarra fordítva „személyi rádió”, de ezt a kifejezést nem használják), régiesen CB (angol rövidítés a Citizen’s Band radio kifejezésből, magyar kiejtéssel: „cébé”) egy nem engedélyköteles, félduplex összeköttetésre alkalmas rádiókommunikációs eszköz.

Általános jellemzők

A CB a rövidhullámú tartomány vége felé, 27 megahertzes sávban működik, CEPT ajánlás szerint a 26 960 és 27 410 kHz közötti tartományban. Ez a frekvenciasáv 450 kHz, amit 45 darab 10 kHz-es csatornára osztanak fel. Másképp fogalmazva a csatornatávolság 10 kHz. Az első csatorna 26 960 és 26 970 kHz között van, a vivőfrekvencia a csatorna közepén 26 965 kHz-en található. A második csatorna vivőfrekvenciája 26 975 kHz. Csak 40 csatorna engedélyezett a 45-ből, a 26 995, a 27 045, a 27 095, a 27 145, illetve a 27 195 kHz-es vivőfrekvenciájú csatornák kis teljesítményű távvezérlők (például a távirányítós játékautók) számára vannak fenntartva. A csatornák számozása 1-től 40-ig tart, a nem engedélyezett frekvenciáknak nincs sorszáma; például a 11-es és 12-es csatorna vivőfrekvenciája között 20 kHz a távolság. Ez a 40 csatorna azt jelenti, hogy egy területen egy időben 40 adó adhat anélkül, hogy egymás adását (vételét) zavarnák.

A csatornatávolság nem lehet tetszőlegesen kicsi, hiszen az átvinni kívánt információ (hang) továbbításához a vivőt modulálni kell. Ezért van szükség a vivőfrekvenciák alatt és felett 5-5 kHz-re. A CEPT egyezmény szerint használható modulációs mód az NBFM, azaz a „keskenysávú frekvenciamoduláció”. Korábban megengedett volt az AM és az SSB (LSB, USB) üzemmódok használata is. (A 40-es csatornán forgalmazó kamionosok viszont továbbra is az USB-t használják, ezzel ugyanis nagyobb távolságok hidalhatók át.)

A készülék – a CEPT egyezmény által hivatalosan engedélyezett – legnagyobb rádiófrekvenciás kimenőteljesítménye 4 watt lehet, ami városi környezetben néhány kilométeres hatótávolságot jelent. A készülékekhez csatlakoztatható külső antenna. A CB frekvenciák hullámhossza 11 m, ezért az antennát a hullámhossz arányában rövidítik a mobil vagy stabil antennákon is. Legnagyobb nyereség mobilantennánál a 7/8 lambdás antennákkal érhető el.

A keskeny sáv legfeljebb ismétlő (papagáj) rendszerű átjátszók üzemelését teszi lehetővé.

Felhasználása

A 80-as években a taxisok CB-n vették fel a rendelési címeket. Később a rádió kulcsszerepet játszott a taxisblokád során, (A legenda szerint) ugyanis az országot megbénító fuvarozók a CB rádió segítségével szervezték meg országos tiltakozó akciójukat. A 27 415 kHz és 27 855 kHz közötti felső 40 csatornát pedig cégek részére adta ki az akkori hatóság (Posta, majd FGI). A 27 405 kHz – 27 995 kHz közötti sávot (felső 40 csatorna) a CB-DX-erek használják szerte a világon, már több évtizedes múlttal. Akadnak olyan nagy klubok is, ahol a freebandernek is nevezett rádiósok száma tízezres nagyságrendekre rúg. Hasonló egyesület Magyarországon a nemzetközi 11 méteres DX-ben a Hotel Alfa Rádió Club.

Jogi helyzet

A CB rádióállomás nem tagja rádiószolgálatnak. A készülék előállítása, módosítása engedélyköteles, forgalomba hozatala bejelentésköteles. Forgalomba hozott készülék – változtatás nélkül – szabadon vásárolható, eladható, üzemben tartható. Mivel Magyarország csatlakozott a CEPT egyezményhez, ezért csak a CEPT előírásoknak megfelelő ( CEPT címkés ) rádió tartható üzemben; illetve az ilyen készülékhez nem kell engedély.

Verified by MonsterInsights